Hakukoneoptimointi (SEO): 34 vaihetta miten pääset Top 1 sijalle
Mitä hakukoneoptimointi on?
Hakukoneoptimoinnin tavoitteena on parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneissa (esim. Googlessa).
Hakukoneoptimoinnin ydintehtävä on vastata käyttäjien hakutarpeisiin luomalla relevanttia, korkealaatuista sisältöä ja tarjoamalla parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen.
Hakukoneoptimointia (SEO) voidaan tehdä sekä sivuston sisällä, että sen ulkopuolella. Siksi hakukoneoptimointi jaetaankin usein "on-page" ja "off-page" kategorioihin.
Käytännössä hakukoneoptimointi sisältää yleensä:
- Avainsanatutkimuksen
- Sisällön luomisen ja optimoinnin
- Teknisen optimoinnin
- Linkkien rakentamisen
Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää?
Joka päivä Suomalaiset Googlen käyttäjät tekevät päivittäin yli 32 miljoonaa hakua.
Ihmiset hakevat ostohousut jalassa vastauksia tarpeisiinsa ja jos haluat tämän liikenteen omille sivuillesi, tulee sivusi löytyä etusivulta.
Miksi etusivulla?
Koska toiselle sivulle liikennettä ei enää heru. Lue artikkelimme, jossa selviää kuinka paljon etusivun sijoitukset saavat klikkauksia.
Tässä hakukoneoptimointi (SEO) astuu kuvaan.
Verkkosivujen hakukoneoptimoinnissa pyritään nostamaan sivut löytymään hakukoneissa liiketoiminnalle olennaisille hakusanoille ja mitä lähemmäksi 1. sijaa päästään, sitä enemmän ostoaikseista liikennettä saat sivuillesi.
Kuinka hakukoneet toimivat?
Hakukoneiden päätavoitteena on vastata mahdollisimman hyvin käyttäjien hakuihin.
Tämän saavuttamiseksi hakukoneiden täytyy löytää parhaat sivut ja esittää ne hakutulosten kärjessä.
Huom!: Google ei ole ainoa hakukone, mutta se on ylivoimaisesti suosituin. Siksi viittaamme yleensä Googleen, kun puhumme hakukoneista. Lisäksi hakukoneoptimoinnin perusteet ovat melko samanlaiset useimmissa hakukoneissa.
Google käyttää seuraavia vaiheita löytääkseen ja sijoittaakseen sisältöä:
- Crawling: Google käyttää "botteja" eli tietokoneohjelmia, jotka selaavat verkkoa etsien uusia tai päivitettyjä sivuja.
- Indexing: Seuraavaksi Google analysoi jokaisen sivun ja yrittää ymmärtää, mistä sivussa on kyse. Tämän jälkeen se voi tallentaa tiedon Google-indeksiin (valtava tietokanta verkkosivuista).
- Serving results: Kun käyttäjä tekee haun Google määrittää mitkä sivut ovat parhaita sekä laadun, että relevanssin kannalta ja sijoittaa ne hakutulossivulle (SERP).
Sinun tehtäväsi verkkosivuston omistajana on auttaa hakukoneita indeksoimaan kaikki ne sivut, jotka haluat niiden indeksoivan. (Ja ilmoittaa myös niistä, joita et halua.)
Voit varmistaa sivujesi indeksoitavuuden teknisillä toimenpiteillä.
Kuinka hakukoneoptimointi toimii?
Google käyttää suhteellisen monimutkaisia algoritmejä sijoittaakseen sivuja.
Nämä algoritmit ottavat huomioon valtavan määrän sijoitustekijöitä päättäessään millä sijalla sivun tulisi olla hakutuloksissa.
Sinun ei tarvitse tietää miten hakualgoritmit toimivat. (Itse asiassa kukaan ei tiedä sitä 100-prosenttisella varmuudella.)
Perustietojen tunteminen auttaa sinua ymmärtämään paremmin miten hakukoneoptimointi toimii ja mitä tarvitaan, jotta sivusi sijoittuvat Googlessa.
Relevantti sisältö
Sinun ykköstehtäväsi verkkosivujesi hakukoneoptimoinnissa on varmistaa, että tarjoat merkityksellistä sisältöä.
Miksi?
Koska Googlen ykköstehtävä on näyttää käyttäjille vain merkityksellisiä tuloksia.
Hakutarkoituksia on neljää erilaista:
- Navigointi (esim. "spotify kirjautuminen")
- Informatiivinen (esim. "mikä on spotify")
- Kaupallinen (esim. "spotify arvostelu")
- Transaktio (esim. "spotify premium")
Tässä esimerkki:
Jos haet "paras koiranruoka", et halua nähdä artikkeleita eri koiranruokavalioista tai reseptejä kotitekoiselle koiranruoalle. Molemmat olisivat aiheellisia, mutta ne eivät täytä hakutarkoitustasi.
Google tietää miljoonien muiden käyttäjien käyttäytymisen perusteella, että jos haet "paras koiran ruoka", haluat lähes varmasti ostaa koiranruokaa.
Siksi Google sijoittaa joko tuotesivut tai arvostelut parhaista koiranruokatuotteista korkealle (eli hakutarkoitus on joko transaktio tai kaupallinen).
Miten sitten varmistat, että sivusi täyttää hakulausekkeen tarkoituksen?
Asiat, jotka sinun tulee ottaa huomioon luodessasi relevanttia sisältöä:
- Aiheellinen relevanssi: Yksi tavoista, joilla Google määrittää sivun aiheen, on tarkastella sivulla esiintyviä avainsanoja. Optimoi sivusi avainsanoille, mutta vältä liiallista avainsanan väkinäistä toistoa.
- Sisällön tyyppi: Varmista, että sivusi tarjoaa oikeanlaista sisältöä hakulausekkeelle tarkastelemalla, minkä tyyppiset tulokset sijoittuvat avainsanalle (esim. aloitussivut, tuotesivut, informatiiviset postaukset, arvostelut jne.).
- Sisällön tuoreus: Tietyt aiheet, kuten uutispäivitykset tai tuote-arvostelut vaativat tuoretta ja usein päivitettyä sisältöä. Jos hakulauseke on ajankohtainen sinun tulee varmistaa, että sisältösi pysyy myös ajan tasalla.
- Sijainti: Google voi näyttää erilaisia tuloksia käyttäjän sijainnin perusteella. Jos näin on, sinun on mukautettava strategiaasi vastaavasti (esim. jos pyörität paikallista yritystä, noudata paikallisen hakukoneoptimoinnin parhaita käytäntöjä).
Luo laadukasta sisältöä
Oikeiden avainsanojen löytäminen on vasta ensimmäinen vaihe.
Sinun täytyy myös luoda sisältöä, joka sijoittuu näille avainsanoille.
Sisällön luominen ja optimointi ovat kaksi korvaamatonta osaa hakukoneoptimoinnissa.
Saroj Kumar kysyi Twitterissä mikä on tärkein tekijä sijoittumisessa hakutulosten kärkeen, johon Googlen edustaja John Mueller vastasi yhdellä sanalla:
Jotta sijoittuisit hyvin Googlessa, sinun täytyy luoda sisältöä, joka on kirjaimellisesti kymmenen parhaan joukossa tietystä aiheesta.
Ensimmäisellä hakutulossivulla on kymmenen orgaanista tulosta, ja sinne haluat päästä.
Tässä on muutamia keskeisiä asioita, jotka erottavat laadukkaan sisällön keskinkertaisesta sisällöstä:
- Kattavuus: Käsittele aihe perusteellisesti ja vastaa kaikkiin kysymyksiin, joita vierailijalla saattaa olla. Kyse ei ole sanamäärästä. Varmista, että jokainen sivu tarjoaa hakijoille kattavan resurssin.
- Ainutlaatuisuus: Sisältösi ei pitäisi olla kokoelma huippusijoitusten tuloksista. Sen pitäisi aina tarjota lisäarvoa — olipa se sitten ainutlaatuinen näkökulma, hyödyllisiä tietoja, hyödyllisiä esimerkkejä tai alkuperäisiä kuvia.
- E-E-A-T-signaalit: Google kiinnittää paljon huomiota kokemukseen, asiantuntemukseen, auktoriteettiin ja luotettavuuteen (E-E-A-T). Sinun tulisi tarjota tarkkaa ja luotettavaa tietoa, olla asiantuntija siitä mistä kirjoitat ja osoittaa se sekä sivustolla että sen ulkopuolella.
- Luettavuus: Tekstisi tulisi olla helppolukuista. Tämä sisältää sisällön loogisen jäsentämisen, lyhyiden lauseiden kirjoittamisen, passiivilauseiden välttämisen, johdonmukaisen äänensävyn käyttämisen jne.
Sivujesi tulee olla käyttäjäystävällinen
Google suosii käyttäjäystävällisiä verkkosivustoja.
Tekninen SEO on tässä jälleen tärkeässä roolissa.
Tähän sisältyy tekijöitä, kuten:
- Sivuston turvallisuus: Verkkosivustosi tulisi täyttää standardi turvallisuuskriteerit, kuten SSL-sertifikaatin hankkiminen (käyttäen HTTPS-protokollaa HTTP:n sijaan).
- Sivun nopeus: Google sijoittaa nopeammat sivut korkeammalle hakutuloksissa, koska ne tarjoavat paremman käyttäjäkokemuksen.
- Mobiiliystävällisyys: Google arvioi sisältöäsi sen suorituskyvyn perusteella mobiililaitteella — tätä kutsutaan "mobiili-ensin-indeksoinniksi". Mobiili-SEO varmistaa, että mobiilikäyttäjät voivat helposti kuluttaa sisältöäsi.
- Käytön helppous: Sinulla tulisi olla helposti seurattava verkkosivuston rakenne, joka sallii vierailijoiden löytää kaiken nopeasti ja navigoida sivustollasi ilman ongelmia tai esteitä.
Domainin luotettavuuden kasvattaminen
Hakukoneet käyttävät useita sivuston ulkopuolisia signaaleja määrittääkseen, voiko sivustoosi luottaa.
Yksi vahvimmista signaaleista ja yksi yleisesti vahvimmista sijoitustekijöistä on ulkoiset linkitykset muista verkkosivustoista sivustoosi osoittavat linkit.
Periaatteessa backlinkit toimivat ns. luottamusääninä hakukoneille.
Mitä enemmän laadukkaita linkkejä sivusi saa, sitä enemmän auktoriteettia sivullasi on Googlen silmissä. Tämä voi johtaa korkeampiin sijoituksiin hakutuloksissa.
Siksi linkkien rakentaminen (käytäntö saada ulkoisia linkityksiä sivustollesi) on tärkeä osa hakukoneoptimointia.
On monia tapoja rakentaa linkkejä. Esimerkiksi:
- Linkkikelpoisten resurssien luominen: luo sisältöä, joka tarjoaa suurta arvoa ja houkuttelee luonnollisesti linkkejä (esim. alkuperäiset tutkimukset, interaktiiviset sivut, ilmaiset työkalut).
- Vieraskirjoittaminen: kirjoita postauksia muille verkkosivustoille linkittääksesi takaisin omaan sivustoosi.
- Rikkoutuneiden linkkien rakentaminen: etsi linkkejä, jotka eivät enää toimi muilta verkkosivustoilta, ja ehdota linkkejä sivuillesi korvaajiksi.
Keskity laatuun (ei määrään) linkkejä rakentaessasi.
Yksi ainoa ulkoinen linkitys korkealaatuiselta sivulta välittää enemmän auktoriteettia kuin 100 backlinkkiä epäoleellisilta, matalan laadun sivuilta.
Kyllä, haluat mahdollisimman paljon linkkejä. Mutta niiden linkkien täytyy olla relevantteja ja laadukkailta sivuilta, jotka liittyvät sivustosi aiheeseen.
Viimeinen asia, joka on syytä muistaa:
Vaikka Google sijoittaa sivuja, ei verkkosivustoja (eli he arvioivat suurimman osan auktoriteettisignaaleista sivutasolla), verkkosivustosi kokonaismäärä backlinkkejä voi silti vaikuttaa tietyn sivun sijoituksiin.
Miten?
Sisäisten linkkien avulla (linkittämällä yhdeltä sivultasi toiselle) voit välittää auktoriteettia sivujen välillä samalla tavalla kuin ulkoiset sivut välittävät auktoriteettia sivustollesi.
Pidä tämä mielessä, kun luot sisäisiä linkkejä. Varmista, että tärkeimmillä sivuillasi on riittävästi sisäisiä linkkejä, jotka osoittavat niihin.
Kuten Googlen John Mueller sanoi sisäisestä linkittämisestä: "Se on yksi suurimmista asioista, joita voit tehdä verkkosivustolla, jotta ohjaat Googlea ja kävijöitä niille sivuille, joita pidät tärkeinä."
7 Faktaa hakukoneoptimoinnista
Tässä on seitsemän faktaa, jotka sinun tulisi ottaa huomioon ennen kuin aloitat hakukoneoptimoinnin (SEO) tekemisen tai sen ostamisen.
- SEO ei ole Googlen huijaamista. Sen sijaan ajattele sitä niin, että vakuutat Googlen sijoittamaan sivusi korkealle näyttämällä, millaista arvoa tarjoat käyttäjille.
- SEO ei ole erikoista. Älä takerru etsimään uusia hienoja temppuja tai kikkoja. Yleensä sinun tarvitsee vain tehdä optimoinnin perusasiat todella hyvin ja johdonmukaisesti.
- SEO on pitkäjänteinen peli. Tulokset eivät yleensä näy heti, vaikka poikkeuksia onkin — esimerkiksi kun korjaat jonkin vakavan ongelman. Yleisesti ajattele kuukausissa, ei päivissä.
- SEO on enemmän kuin pelkän SEO lisäosan asentaminen. SEO lisäosat ovat hyödyllisiä työkaluja, mutta pelkkä niiden asentaminen ei tarkoita, että verkkosivustosi olisi yhtäkkiä ”SEO-ystävällinen”.
- Et ole koskaan "valmis" SEO:n kanssa. Hakukoneoptimointi on jatkuvaa työtä. Vaikka sijoittuisit ykköseksi kaikilla avainsanoillasi, sinun on aina parannettava. Kilpailu ei koskaan nuku.
- Yleisön tunteminen on avainasemassa. Mitä paremmin ymmärrät kohdeyleisöäsi (asiakkaita, lukijoita, tilaajia), sitä helpompaa on luoda tehokas SEO-strategia.
- SEO on vain yksi osa palapeliä. Mikään määrä optimointia ei auta, jos laiminlyöt yrityksesi ydintoiminnan — tuotteesi tai palvelusi.
34 Vaihetta Googlen Top 1 sijalle
Olemme koonneet kattavan SEO-tarkistuslistan auttaaksemme sinua lisäämään sivustosi orgaanista liikennettä ja parantamaan sijoituksiasi.
Tarkistuslista sisältää 34 vaihetta, jotka sinun täytyy suorittaa korkeampien hakukonesijoitusten saavuttamiseksi.
Kuinka käyttää tätä SEO-tarkistuslistaa
Olemme jakaneet tämän tarkistuslistan osioihin, jotka kattavat hakukoneoptimoinnin pääpainoalueet:
- SEO-perusteet -tarkistuslista
- Avainsanatutkimus -tarkistuslista
- Tekninen SEO -tarkistuslista
- Sisältö & On-Page SEO -tarkistuslista
- Linkkien rakentaminen & Off-Page SEO -tarkistuslista
Sinun täytyy keskittyä kaikkiin edellä mainittuihin osa-alueisiin tehokkaan strategian saavuttamiseksi. Lähdetään käymään listaa läpi.
Hakukoneoptimoinnin perusteet
Jotta voit saavuttaa Googlen kärkisijat, sinun täytyy hallita perusasiat. Jos laiminlyöt ne, sivustosi ei sijoitu hakutuloksissa.
Seuraavat vaiheet luovat raudanlujan perustan strategialle.
1. Asenna Google Search Console ja Bing Webmaster työkalut
Google Search Console (GSC) on työkalu, joka auttaa sinua seuraamaan, ylläpitämään ja vianetsimään sivustosi suorituskykyä Google-hakutuloksissa. Se on yksi parhaista työkaluista, joiden avulla voit paremmin ymmärtää, miten Google näkee verkkosivustosi.
Bing Webmaster Tools puolestaan on vastaava alusta, mutta Bing-hakukoneelle.
Molemmat työkalut mahdollistavat sen, että voit nähdä mitä avainsanoja käyttäjät etsivät löytääkseen sivustosi, tunnistaa indeksointivirheitä ja paljon muuta.
Mikäli et vielä ole asentanut näitä, suosittelemme vahvasti niiden käyttöönottoa.
2. Asenna kävijäseuranta
Kävijäseurantaa on monia erilaisia. Suosittuja vaihtoehtoja ovat Google Analytics, Matomo tai Plausible Analytics.
Näiden työkalujen avulla pystyt:
- Löytää sivustollasi eniten (tai vähiten) liikennettä generoivat sivut.
- Tunnista muut sivustot ja hakukoneet, jotka ohjaavat liikennettä sivustollesi.
- Seurata keskimääräistä poistumisprosenttia, sivunäyttöjä ja sivustolla vietettyä aikaa.
3. Lataa ja asenna SEO-lisäosa (Jos käytät Wordpressiä)
Jos käytät WordPressiä, sinun tulisi asentaa ja määrittää SEO-lisäosa.
Se tekee sivustosi optimoinnista hakukoneille erittäin helppoa (ei vaadi koodaustaitoja) ja auttaa sinua teknisessä hakukoneoptimoinnissa, kuten robots.txt ja XML-sivukarttojen implementoinnissa.
Suosituimpiin vaihtoehtoihin kuuluvat:
Esimerkiksi tältä Rank Math näyttää WordPressissä:
Näiden työkalujen avulla voit helposti vaikuttaa Wordpress sivujesi hakukoneoptimointiin.
4. Luo sivustokartta ja lähetä se Googlelle
Sivukartta on tiedosto, joka auttaa hakukoneita löytämään ja indeksoimaan verkkosivujesi sisällön.
Se korostaa, mitkä sivut ja tiedostot koet tärkeiksi ja tarjoaa arvokasta tietoa niistä.
Tässä on esimerkki meidän sivukartasta:
Jos käytät WordPressiä, lisäosa luo sivukartan automaattisesti.
Jos et käytä WordPressiä, sivukartan luominen on suhteellisen suoraviivaista, kun käytät sivukartan generaattorityökalua.
Kun sinulla on sivukartta valmiina, lähetä se Google Search Consoleen ja Bing Webmaster Toolsiin.
Ja se tehdään näin:
5. Luo Robots.txt tiedosto
Robots.txt-tiedosto on tiedosto, joka kertoo hakukoneille, mitkä sivut ja tiedostot ne saavat tai eivät saa indeksoida.
Tältä se esimerkiksi voi näyttää:
Robots.txt koordinoi miten verkkorobotit pääsevät käyttämään ja indeksoimaan sivustosi sekä näyttämään sisältösi hakukoneiden käyttäjille.
6. Tarkista Google Search Consolen manuaaliset toimenpiteet
Selkeä yritys rikkoa tai manipuloida Googlen Webmaster-ohjeita johtaa manuaalitoimenpiteisiin.
Jos sivustollasi on manuaalinen toimenpide, osa tai kaikki sen sisällöstä ei ehkä näy Google-hakutuloksissa.
Manuaaliset toimenpiteet voivat liittyä käyttäjien luomaan roskapostiin, rakenteellisiin tieto-ongelmiin, epäluonnollisiin linkkeihin (sekä sivustolle että sieltä pois), ohueen sisältöön, piilotettuun tekstiin ja muihin vastaaviin asioihin.
On hyvä tarkistaa mahdolliset manuaaliset toimenpiteet Google Search Consolesta.
Tätä varten siirry työkalun sivupalkin navigaatiossa alaspäin, kunnes löydät "Turvallisuus ja manuaaliset toimenpiteet" -valikon osion. Klikkaa sitä. Sen jälkeen klikkaa "Manuaaliset toimenpiteet."
Se tuo esiin raportin havaituista ongelmista, jos sellaisia on.
Google ilmoittaa sinulle Google Search Console -raportissa, jos sivustollesi tulee manuaalinen toimenpide.
Jos työskentelet uuden projektin parissa tai otat vastuullesi uuden sivuston, manuaaliset toimenpiteet tulisi olla yksi ensimmäisistä asioista, joita tarkistat.
7. Varmista että Google voi indeksoida sivusi
Oman hakukoneoptimoinnin perusasioiden varmistamista on huolehtia siitä, että Google voi indeksoida verkkosivustosi.
Indeksoitavuus tarkoittaa hakukoneen kykyä analysoida ja lisätä sivu indeksiinsä, jotta se voi näkyä hakutuloksissa.
Avainsanatutkimus -tarkistuslista
Avainsanatutkimuksen tarkoitus on tutkia erilaisten työkalujen avulla mitä yrityksen asiakkaat hakukoneista hakevat.
Näin tiedetään mitä hakusanoja käytetään, jotta voidaan luoda oikeanlaista sisältöä ja tiedetään miten verkkosivut tulee optimoida.
Tässä on olennaisimmat työvaiheet toimivan avainsanatutkimuksen luomiseksi.
8. Selvitä kilpailijoiden tilanne
Yksi tehokkaimmista tavoista aloittaa avainsanatutkimus on tunnistaa kilpailijoiden avainsanat.
Nämä ovat avainsanoja, joita kilpailijasi parhaillaan kohdentavat parantaakseen sijoituksiaan ja liikennettään.
Jos nämä avainsanat toimivat heille, ne voivat toimia myös sinulle.
9. Etsi pääasialliset "rahaa tuottavat" avainsanat
Pääasialliset "rahaa tuottavat" avainsanat ovat niitä, jotka tuovat liidejä, myyntiä ja konversioita.
Yleensä nämä ovat korkean hakuvolyymin ja kovan kilpailun avainsanoja, jotka sopivat palveluille tai tuotteillesi.
Niitä kutsutaan myös usein päätermiksi ja pilarisivun avainsanoiksi.
10. Etsi pitkähäntäisten avainsanojen variaatioita
Pitkähäntäinen avainsana on tarkka haku, jolla on suhteellisen matala hakuvolyymi.
Käyttäjät etsivät niitä harvemmin, mutta ne muodostavat suuren osan kokonaishauista ja niillä on korkeampi konversioprosentti.
Niillä on myös helpompi päästä Top 3 parhaan joukkoon nopeasti.
Mikä tarkoittaa, että sinun kannattaa kohdistaa strategiasi pitkähäntäisiin avainsanoihin.
11. Analysoi hakusanojen hakutyyppiä
Hakutarkoitus tarkoittaa yksinkertaisesti syytä käyttäjän hakemisen taustalla.
Hakutarkoituksia on neljää eri tyyppiä:
- Navigointihaku: Yrittää löytää jotain
- Informaatiohaku: Yrittää oppia lisää jostain
- Transaktiohaku: Yrittää suorittaa tietyn toimenpiteen
- Kaupallinen haku: Yrittää oppia lisää ennen ostopäätöksen tekemistä
Ja käyttäjien hakutarkoitukseen vastaaminen on yksi Googlen pääasiallisista tavoitteista.
Siksi varmista aina, että sivusi sisältö vastaa hakijan tarkoitusta hakusanalle, jolla tavoittelet Top 1 sijaa.
12. Selvitä hakijoiden kysymykset
Hakijoiden kysymysten tunteminen auttaa sinua vastaamaan niihin paremmin sisällössäsi.
Löydät hakusanaasi liittyvät kysymykset näin:
Kirjoita Googlen hakuun hakusanasi esim. "hakukoneoptimointi".
Scrollaa hieman alas kohtaan "Ihmiset kysyvät myös", jossa on aiheeseen liittyviä kysymyksiä.
Voit sisällyttää näitä sisällössäsi, koska ne ovat aiheelle relevantteja.
Tekninen SEO -tarkistuslista
Tekninen hakukoneoptimointi auttaa sinua luomaan sivuillesi vankan perustan ja varmistamaan, että sivustosi voidaan indeksoida ja että hakukoneiden botit ymmärtävät sen rakenteen.
Tässä ovat yleisimmät tekniset asiat, jotka kannattaa pitää mielessä.
13. Varmista että käytät HTTPS:ää
HTTPS on ollut hakusijoitukseen vaikuttava tekijä jo vuodesta 2014 lähtien.
Voit nopeasti tarkistaa, käyttääkö sivustosi HTTPS-yhteyttä katsomalla selaimesi URL-palkkia.
Jos URL-osoitteen vasemmalla puolella näkyy lukon kuva, käytät HTTPS-yhteyttä.
Jos et näe lukkoa, et käytä HTTPS:ää ja yhteys kyseiseen sivustoon ei ole turvallinen.
14. Tarkista sivustosi kaksoisversiot indeksissä
On tärkeää, että Google indeksoi vain yhden version sivustostasi.
Myös kävijöidesi tulisi päästä sivustollesi vain yhdestä sijainnista. Muutoin se voi johtaa indeksointi- ja turvallisuusongelmiin.
Esimerkiksi alla olevat ovat kaikki eri versioita sivustostasi, mutta niiden kaikkien tulisi osoittaa yhteen ja samaan.
https://www.domain.com
https://domain.com
http://www.domain.com
https://domain.com
Sinun tulisi valita vain yksi näistä.
Kaikkiin muihin versioihin tulisi tehdä 301-uudelleenohjaus ensisijaiseen versioon.
Voit tarkistaa tämän nopeasti syöttämällä jokaisen variantin selaimesi osoiteriville. Jos sinut ohjataan sivustosi ensisijaiseen versioon, kaikki on kunnossa.
15. Etsi ja korjaa indeksointivirheet
Indeksointivirhe on tilanne, jossa hakukoneen botti yrittää tutkia sivustoasi, mutta kohtaa ongelman. Tämä on haitallista hakukonenäkyvyydellesi.
Ongelmia voivat olla muun muassa 404-virheet, väärin määritellyt kanoniset sivut ja muut vastaavat. Näitä virheitä kannattaa välttää kaikin keinoin.
Voit nopeasti tunnistaa indeksointivirheet Google Search Consolen avulla.
Siirry "Sivut" -raporttiin "Indeksointi" -osiossa.
Näin:
Näet kaksi kategoriaa: "Lisätty hakemistoon" ja "Ei lisätty hakemistoon".
Indeksointivirheet löytyvät "Ei lisätty hakemistoon" -kategoriasta.
Käytä aikaa korjataksesi kaikki virheet, joita löydät. Tutki myös poissuljettujen URL-osoitteiden syyt tarkemmin.
16. Paranna sivuston latausnopeutta
Hitaat sivustot heikentävät käyttäjäkokemusta ja on tärkeä sijoitustekijä Googlessa.
Sinun on varmistettava, että sivustosi latautuu nopeasti — kukaan ei jaksa odota hitaasti latautuvia sivuja.
Voit käyttää Googlen PageSpeed Insights -työkalua arvioidaksesi sivun suorituskykyä ja Core Web Vitals -tilastoja.
Syötä sivustosi URL-osoite, napsauta "Analysoi" ja selaa nähdäksesi sivustosi suorituskykypisteet ja luettelon suositelluista toimenpiteistä.
17. Korjaa rikkinäiset sisäiset sekä ulkoiset linkit
Rikkoutunut linkki on linkki, joka osoittaa sivulle mitä ei enää ole olemassa. Yleensä se johtuu siitä, että sivu on poistettu tai siirretty ilman asianmukaista uudelleenohjausta.
Palvelin palauttaa 404 (sivua ei löydy) -virhekoodin, kun käyttäjä tai hakukoneiden botti menee sivuillesi rikkoutuneen linkin kautta.
404 (sivua ei löydy) -virhekoodi näyttää esim. tältä:
Rikkoutuneet linkit ovat toinen merkki huonosta käyttäjäkokemuksesta. Korjaa rikkoutuneet linkit ja tee asianmukaiset uudelleenohjaukset.
18. Varmista että sivusi ovat mobiiliystävälliset
Mobiiliystävällisyys on avaintekijä Googlen sijoituksissa. Kesäkuussa 2019 Google siirtyi virallisesti "mobiili ensin indeksointiin" kaikille sivustoille.
Voit testata sivustosi mobiiliystävällisyyttä Googlen Mobile-Friendly Test -työkalulla.
Mutta lyhyesti sanottuna sivujesi tulee toimia mobiilissa saumattomasti.
19. Käytä hakukoneystävällistä linkkirakennetta
Hakukoneystävälliset linkkiakenteet helpottavat hakukoneiden sivujesi ryömiämistä ja niiden sisällön ymmärtämistä.
Sivusi URL-osoitteiden tulisi olla yksinkertaisia ja kuvaavia, sekä hakukoneille että käyttäjille.
Tässä on esimerkki SEO-ystävällisestä URL-osoitteesta:
https://www.domain.com/referenssit/
Ja tässä epäystävällisestä URL-osoitteesta:
https://www.domain.com/category.php?id=32
20. Lisää strukturoitua dataa
Strukturoidut tiedot ovat vakiintunut tapa antaa hakukoneille lisää tietoa sivusta.
Schema esittää sisällön tavalla, jota hakukoneet voivat ymmärtää. (Lisätietoja Schema.org-sivustolta.)
Esimerkiksi voit käyttää struktuuroituja tietoja resepteille, tapahtumille, organisaatioille, kirjoille, paikallisille yrityksille tai arvosteluille.
Strukturoidut tiedot auttavat ilmoituksiasi erottumaan hakutulossivuilla.
Esimerkiksi näin schema-markup voi näyttää arvosteluille:
21. Tarkista verkkosivujesi indeksointisyvyys
Sivun syvyys viittaa siihen, kuinka monta klikkausta on sivun ja etusivun välillä.
Mitä lyhyempi polku, sitä helpompi hakukoneiden bottien on liikkua sivustoa.
Ideaalitilanteessa sivujen ei pitäisi olla syvemmällä kuin kolmen klikkauksen päässä.
Jos sivut ovat syvemmällä sinun täytyy käyttää aikaa sivustosi rakenteen uudistamiseen sen tasoittamiseksi.
Mitä syvemmällä sivu on verkkosivustosi rakenteessa sitä epätodennäköisempää on, että käyttäjät tai hakukoneet löytävät sen.
22. Tarkista väliaikaiset 302 ohjaukset
302-uudelleenohjaukset tarkoittavat, että uudelleenohjaus on tilapäinen, kun taas 301-uudelleenohjaukset merkitsevät, että siirto on pysyvä.
On melko yleistä nähdä 302 käytettävän 301 sijaan.
Tarkista ohjaukset ja muuta ne tarvittaessa pysyviksi.
23. Etsi ja korjaa uudelleenohjausketjut
Uudelleenohjausketju tarkoittaa tilannetta, jossa sivu verkkosivustollasi ohjaa toiselle sivulle, joka on jo ohjattu eteenpäin.
Sivustosi ei pitäisi ohjata käyttäjiä (tai hakukoneita) useiden uudelleenohjausten kautta.
Eikä uudelleenohjausten tulisi luoda silmukkaa.
Voit ratkaista nämä ongelmat päivittämällä kaikki ketjun uudelleenohjaukset osoittamaan lopulliseen kohteeseen. Tai poistamalla ja päivittämällä uudelleenohjauksen, joka aiheuttaa silmukan.
Sisältö & On-Page SEO -tarkistuslista
Ilman hyödyllistä sisältöä ja erinomaista sivukokemusta sivustosi on vaikeaa saavuttaa hyviä sijoituksia ja saada orgaanista liikennettä.
Varmista, että sivustosi täyttää seuraavat vaatimukset. Keskity luomaan loistavaa sisältöä käyttäjille sen sijaan, että keskittyisit pelkästään hakukoneiden tarpeisiin.
Tässä sisältö ja on-page SEO -tarkistuslista:
24. Etsi ja korjaa kaksoiskappaleet, puuttuvat ja katkenneet otsikkotagit
Optimoidut otsikkotagit ovat tärkeä (ja perus) osa hakukoneoptimointia
Ne ovat usein ensimmäinen asia, johon SEO-ammattilaiset kiinnittävät huomiota parantaakseen sivua saamaan hyviä sijoituksia.
Otsikkotagit kertovat hakukoneille mistä sivulla on kyse, ja vaikuttavat siihen, klikkaako käyttäjä sitä.
Haluat ehdottomasti välttää:
- Kaksoiskappaleita otsikkotägeissä
- Pitkiä otsikkotägejä (pitäisi pysyä alle noin 60 merkin)
- Kokonaan puuttuvia otsikkotägejä
25. Etsi ja korjaa kaksoiskappaleet ja puuttuvat meta-kuvaukset
Meta-kuvaukset eivät ole suora sijoitustekijä, mutta ne auttavat hakijoita ymmärtämään mistä sivusi on kyse.
Esimerkiksi näin:
Ne kannustavat käyttäjiä klikkaamaan sinun ilmoitustasi muiden sijaan ja voivat vaikuttaa orgaaniseen klikkausprosenttiin (CTR) positiivisesti tai negatiivisesti.
Samoin kuin otsikkotageissa, haluat välttää:
- Kaksoiskappaleita meta-kuvauksissa
- Pitkiä meta-kuvaukset (pitäisi pysyä alle noin 160 merkin)
- Kokonaan puuttuvat meta-kuvaukset
26. Etsi ja korjaa useat H1 tägit sivulla
H1-tägi on HTML-otsikko, jota käytetään verkkosivun pääaiheen merkitsemiseen. Sivuilla tulisi olla vain yksi H1-tägi
H1-tägeillä on merkitystä, koska ne parantavat käyttäjäkokemusta (UX), saavutettavuutta ja auttavat hakukoneita ymmärtämään sisällön.
Yleisenä sääntönä haluat välttää:
- Yli yksi H1-tägi sivulla
- Pitkät H1-tägit
- Kokonaan puuttuvan H1-tägin
27. Paranna otsikkotageja, meta-tageja ja sivun sisältöä
Jos et optimoi sivusi otsikkotageja ja meta-tageja kunnolla, menetät mahdollisuuden sijoittua paremmin.
Tämä koskee ei vain pääavainsanojasi, vaan myös avainsanojen variaatioita.
Aloita siirtymällä Google Search Consoleen ja valitse "Hakutulokset" osiossa "Suorituskyky".
Varmista, että "Keskimääräinen CTR" ja "Keskimääräinen sijoitus" ovat valittuina.
Selaa alaspäin ja etsi avainsanoja, joilla on merkittävä määrä näyttökertoja mutta vähän klikkauksia ja matala keskimääräinen sijoitus.
Tämä tarkoittaa yleensä, että sivusi on relevantti kyselyille ja sijoittuu, mutta et ole optimoinut sitä lisäämällä avainsanojen variaatioita sisältöön tai tägeihin.
Muista, että pelkkä avainsanojen lisääminen ei riitä.
Ajattele näitä lisäavainsanoja aiheina uusille H2-otsikoille tai osioille.
Uudista ja optimoi sivusi tämä huomioon ottaen. Todennäköisesti näet kasvua klikkauksissa ja sijoituksissa.
28. Auditoi verkkosivujesi nykyinen sisältö
Sisältöauditointi tarkoittaa sisällön analysointia parannusmahdollisuuksien löytämiseksi.
Auditoinnin suorittaminen on tärkeää, jotta voit ymmärtää miten voit parantaa sivustosi SEO-suorituskykyä.
Voit auditoida sisältösi käyttämällä työkaluja kuten Google Analyticsia tai Semrushin On Page SEO Checker -työkalua saadaksesi optimointiehdotuksia.
Aloita seuraamalla säännöllisesti liikennettä ja käyttäjävuorovaikutusta sivuillasi.
Varmista myös, että sisältösi pysyy ajan tasalla ja tee muutoksia tarpeen mukaan.
29. Varmista kuvien Alt-tekstit
Alt-teksti (vaihtoehtoinen teksti) on teksti, joka sisältyy sivun HTML-koodiin kuvaamaan kuvaa.
Se on erittäin tärkeää, koska se auttaa hakukoneita sekä näkövammaisia tai heikkonäköisiä henkilöitä tunnistamaan kuvat kuuntelemalla alt-tekstin.
Optimoimalla kuvien alt-tekstit voit saada enemmän liikennettä sekä Google-hauista että Google-kuvahausta.
30. Paranna sivujesi sisäisiä linkityksiä
Sisäiset linkit ovat kenties yksi eniten laiminlyödyistä linkkistrategioista hakukoneoptimoinnissa.
Ne auttavat käyttäjiä (ja hakukoneita) navigoimaan sivustollasi.
Ajankäyttö sivustosi sisäisten linkkien strategian parantamiseen voi tuoda nopeasti huomattavia tuloksia hakusijoituksissa.
Jotkut markkinoijat näkevät nopeita voittoja lisäämällä yhden tai kaksi sisäistä linkkiä arvovaltaisilta sivuilta muualta sivustoltasi.
31. Etsi ja korjaa avainsanojen kannibalisointiongelmat
Avainsanojen kannibalisointi tapahtuu, kun yksi tai useampi sivu sivustollasi kohdistaa samaan avainsanaan ja tarkoitukseen.
Toinen näistä sivuista voi vaikuttaa toisen sivun sijoituskykyyn. Kumpikaan ei suoriudu yhtä hyvin kuin voisi.
Se ei ole kiva tilanne.
Tällöin on vaikeaa saavuttaa hyviä sijoituksia näille avainsanoille, koska hakukoneet eivät pysty päättämään, mikä sivu pitäisi näyttää hakutuloksissa.
31. Varmista, että sivujen sisältö on ajantasalla
Sisältö luonnollisesti vanhenee ajansaatossa.
Vanhan sisällön päivittäminen on yksi helpoimmista tehtävistä, joita voit toteuttaa saadaksesi massiivista buustia hakukonenäkyvyydelle.
Jos sivusi sisältö sisältää vanhentunutta tietoa tai sitä voitaisiin parantaa tuoreella näkökulmalla — on aika parantaa sitä ja ei mene muuten aika hukkaan.
Lopulta vanhentunut sisältö ei yleensä tarjoa parasta käyttäjäkokemusta.
Joten miksi Google jatkaisi sen sijoittamista, ellei se ole päivitetty?
Päivitä siis sitä sisältöä — kilpailijat päivittää myös!
Linkkien rakentaminen & Off-Page SEO -tarkistuslista
Jos haluaa Top 1 sijoille Googlessa ei saa laiminlyödä sivujen ulkoisia toimenpiteitä.
Vaikka tämä usein ymmärretään vain linkkien rakentamisena, siihen liittyy enemmän:
32. Analysoi kilpailijoiden linkkiprofiileja
Jos et tiedä kilpailijojesi backlink-profiileista, kuinka voit ohittaa heidät sijoituksissa?
Aivan kuten on tärkeää analysoida kilpailijoiden sivujen sisältöä, sinun pitäisi myös tutkia tarkasti heidän linkkiprofiilinsa.
33. Käännä linkittömät maininnat linkeiksi
Linkittämätön maininta tarkoittaa, että jokin verkkosivusto mainitsee sinut tai yrityksesi ilman linkkiä.
Tämä strategia toimii hyvin, koska sinut on jo mainittu. On todennäköistä, että he muuttavat maininnan linkiksi.
Löytääksesi linkittämättömiä mainintoja nopeasti, käytä Prowlyn News Alerts -työkalua.
Jokaisen löytämäsi linkittämättömän maininnan osalta ota yhteyttä sivun omistajaan tai kirjoittajaan ja pyydä ystävällisesti linkitystä.
34. Perusta ja optimoi Google Business profiili
Jos pyörität paikallista yritystä varmista, että yritykselläsi on Google Business Profile (aiemmin tunnettu nimellä Google My Business).
Se on yksi parhaista tavoista tavoittaa asiakkaita Google-hauissa ja Google Mapsissa.
Muuten käytännössä luovutat ostoaikeiset vierailut kilpailijalle.
Tältä Google Business Profile voi esimerkiksi näyttää:
Tässä muutama vinkki Business Profile -profiilin optimoimiseen:
- Kuvaile yritystäsi mahdollisimman tarkasti
- Korosta, mikä tekee yrityksestäsi ainutlaatuisen
- Lataa (ja päivitä säännöllisesti) kuvia ja videoita
Ja ei muuta kuin hommiin
Hakukoneoptimointi kehittyy jatkuvasti, joten on lähes mahdotonta sisällyttää kaikkia osa-alueita yhteen artikkeliin.
Mutta kun käyt yllä olevat kohdat läpi olet kovaa vauhtia matkalla korkeampiin sijoituksiin ja kilpailijoidesi ohi!