Verkkosivut

HTTP vs. HTTPS: Mitä eroa ja miksi se on tärkeää?

Santtu Luoma
Päivitetty 
7.7.2024
Lukuaika 4 min
Mitä eroa on HTTP ja HTTPS:llä
Haluatko verkkosivut, jotka löytyvät ja myyvät
tulostakuulla
Mainoskuva verkkosivu oppaasta
Lataa opas: 21 Syytä Miksi Verkkosivusi Ei Myy

Ilman HTTPS:ää sivustosi turvallisuus, käyttökokemus ja SEO ovat vaarassa.

Opi, kuinka pienellä salauksella on suuri merkitys kuluttajien luottamuksen rakentamisessa.

Kun kyse on verkkosivustosi turvallisuudesta, yksi pieni s kirjain merkitsee todella paljon.

Jos olet rakentamassa uutta verkkosivustoa (tai yrität selvittää, kannattaako olemassa olevaa sivustoa siirtää), lue mitä HTTP ja HTTPS tarkoittavat, miten ne eroavat toisistaan ja miten ne vaikuttavat verkkosivustosi turvallisuuteen, käyttökokemukseen ja hakukonesijoituksiin.

Mikä on HTTP ja HTTPS?

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ja HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) ovat molemmat protokollia, joita käytetään tiedon siirtämiseen internetissä.

Esimerkiksi, kun vierailija napsauttaa linkkiä sivustollasi, heidän verkkoselaimensa lähettää HTTP- tai HTTPS-pyynnön sivustosi verkkopalvelimelle uuden sivun sisällön saamiseksi.

Palvelimesi luo HTTP- tai HTTPS-vastauksen vastatakseen pyyntöön ja toimittaakseen sisällön.

Nämä pyynnöt ja vastaukset tapahtuvat joka kerta, kun vierailijat tulevat sivustollesi, napsauttavat linkkejä, lähettävät lomakkeita tai ovat vuorovaikutuksessa sisältösi kanssa millään tavalla.

Mikä on ero HTTP:n ja HTTPS:n välillä?

Pääasiallinen ero HTTP:n ja HTTPS:n välillä on turvallisuus. HTTP-protokollat lähettävät pyynnöt ja vastaukset selväkielisinä viesteinä, kun taas HTTPS sisältää todennuksen ja salauskerroksen, joka pitää arkaluonteiset tiedot suojattuina, kun niitä siirretään selaimen ja palvelimen välillä.

Esimerkiksi, jos verkkosivustollasi on salasanasuojattu kirjautuminen, HTTP-pyyntö lähettäisi käyttäjiesi salasanat internetin kautta selväkielisinä, jolloin kuka tahansa, jolla on pääsy istuntoon, voisi helposti lukea ne.

Sama koskee verkkokauppasivustoja, jotka keräävät luottokorttinumeroita, lomakkeiden vastauksia tai muita tietoja, joita sivustosi vierailijat saattavat joutua jakamaan.

Tämä tekee kaikesta HTTP-protokollien välittämästä tiedosta alttiin joutua pahantahtoisen osapuolen sieppaamaksi, usein ns. "mies-välissä"-hyökkäysten kautta.

Sen sijaan HTTPS-pyynnöt ja -vastaukset suojaavat käyttäjiesi tietoja salauksella, käytännössä naamioiden todellisen tekstin ja saaden sen näyttämään satunnaiselta ja käsittämättömältä osapuolille, joilla ei ole sovittua salausavainta.

HTTPS toimii luomalla tämän salatun yhteyden verkkopalvelimesi ja käyttäjäsi verkkoselaimen välille SSL (Secure Socket Layer) tai TLS (Transport Layer Security, päivitetty versio SSL:stä) -menetelmän avulla.

SSL/TLS:ää käyttävät sivustot sertifioidaan turvallisiksi ja varmoiksi — ja tämä on tärkeää sekä käyttäjille että hakukoneille, jotka haluavat tarjota korkealaatuista sisältöä käyttäjilleen.

Miksi HTTPS on tärkeä?

HTTPS vaikuttaa merkittävästi sivustosi turvallisuuteen, tarjoamaasi käyttökokemukseen, kuluttajien luottamukseen brändiäsi kohtaan sekä sivustosi SEO (hakukoneoptimointi) -sijoituksiin.

1. HTTPS tarjoaa turvallisuutta sinulle ja käyttäjillesi

Ilman HTTPS:ää käyttäjiesi arkaluonteiset tiedot ovat vaarassa.

Hakkerit tai muut pahantahtoiset toimijat (kuten ne, jotka valvovat suojaamattomia WiFi-hotspotteja) voivat varastaa heidän nimiään, osoitteitaan, salasanojaan, luottokorttinumeroitaan tai muita luottamuksellisia tietoja, jotka eivät saisi olla helposti saatavilla.

Siksi HTTPS:n käyttö on nyt standardin mukainen paras käytäntö verkkosivustojen turvallisuudessa.

2. HTTPS tarjoaa paremman käyttökokemuksen

Sivustot, joilla on SSL-sertifikaatti, näyttävät erilaisilta sivuston vierailijoille kuin ne, joilla ei ole sertifikaattia, ja tämä voi vaikuttaa merkittävästi käyttökokemukseen.

Jos sivustosi käyttää HTTPS:ää, useimmat selaimet näyttävät rauhoittavan lukkokuvakkeen URL-palkissa verkkotunnuksesi ja osoitteesi vieressä, mikä ilmaisee salatun yhteyden.

Jos sivustosi ei käytä HTTPS:ää, selaimet näyttävät yleensä hälyttävän punaisen ”Ei turvallinen” -kuvakkeen URL-osoitepalkissa.

Käyttäjät voivat napsauttaa näitä kuvakkeita saadakseen lisätietoja verkkosivustosi tarjoamasta (tai ei tarjoamasta) turvallisuudesta.

Ilman SSL-sertifikaattia selaimet saattavat jopa merkitä sivustosi epäluotettavaksi ja estää sen lataamisen, lähettäen käyttäjät virhesivulle, jossa varoitetaan, että yhteys ei ole yksityinen.

Punaiset varoitusmerkit ja virheilmoitukset eivät luonnollisesti luo erinomaista käyttökokemusta potentiaalisille vierailijoille.

HTTPS auttaa tarjoamaan sujuvamman ja turvallisemman kokemuksen kaikille sivustollesi tuleville.

Lisätietoja siitä, miten HTTPS vaikuttaa käyttökokemukseen, löydät tarkastelemalla, miltä turvalliset ja turvattomat verkkosivustot näyttävät eri selaimissa, kuten Google Chrome, Firefox ja Safari.

3. HTTPS kasvattaa kuluttajien luottamusta

Huonon käyttökokemuksen lisäksi kaikki mainitut merkit vaikuttavat suuresti siihen, miten vierailijat kokevat ja luottavat brändiisi.

Koska HTTPS on nykyään standardi kaikille verkkosivustoille, sen käyttö auttaa brändiäsi näyttäytymään aidolta ja luotettavalta.

Sivustoja, joilla ei ole SSL-sertifikaattia, saatetaan pitää roskapostimaisina tai epäilyttävinä.

4. HTTPS tarjoaa SEO-etuja

Jos välität verkkosivustosi sijoituksesta hakukoneissa, HTTPS on elintärkeä valinta.

Google haluaa tarjota hyvän käyttäjäkokemuksen käyttäjilleen — mikä sisältää heidän tietojensa turvallisuuden varmistamisen — hakukone ottaa HTTPS huomioon lajittelualgoritmeissaan.

Tämä tarkoittaa, että HTTPS-sivustot saavat paremman näkyvyyden, kun taas HTTP-sivuja rankaistaan sijoituksissa.

Kuinka turvata verkkosivustosi HTTPS

Toivottavasti olet nyt vakuuttunut siitä, että HTTPS-sivusto on välttämätön. Tässä on muutama askelmerkki miten sellaisen saa tehtyä.

Valitse webhotelli, joka sisältää HTTPS:n

Yksinkertaisin tapa turvata verkkosivustosi HTTPS on valita webhotellipalvelu, joka sisältää SSL-sertifioinnin.

Useimmat luotettavat webhotellipalveluntarjoajat tekevät tämän ilmaiseksi (mukaan lukien Webflow).

Jotkut käyttävät HTTPS:ää oletuksena (jälleen kerran, mukaan lukien Webflow), mutta tarkista aina asetuksesi varmuuden vuoksi.

Käytä räätälöityä SSL-sertifikaattia

Voit myös käyttää kolmannen osapuolen sertifiointiviranomaisen myöntämiä räätälöityjä SSL-sertifikaatteja verkkosivustosi turvaamiseksi, mukaan lukien useimmat webhotellipalveluntarjoajat.

Varmista vain, että pidät digitaaliset sertifikaattisi ajan tasalla, jotta ne eivät vanhene.

Haluatko verkkosivut, jotka löytyvät ja myyvät?